Socma Trading (M) Sdn. Bhd.
SOCMA TRADING (M) SDN. BHD.
(184707-D)
Distribution lists
Confectionery
Snacks
Grocery
Beverage
Fragrances
PRIVACY POLICY STATEMENT

This statement outlines Socma Trading (M) Sdn. Bhd. on compliance with the Malaysia’s Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”). This policy applies and issues to all divisions, employees, subsidiaries, associated, related and affiliated companies of Socma Trading (M) Sdn. Bhd., where applicable (collectively referred to as “Socma”, “we” or “us”) and Socma immediate and/or prospective customers, suppliers or agents or service providers unless we have notified you otherwise in writing.

1. Purpose of Collection of Personal Data
1.1 In the course of your dealings with Socma, we may request that you provide data and information about yourself (“Personal Data”) which may include, but not limited, to your name, company industry, postal address, e-mail address, NRIC/Passport number, photograph or video image of an individual, mobile telephone number and any other personal information related to you for the purpose to:-
provide notices, services or products or corporate information, newsletters and the promotion and marketing material of our products and services whether present or future to you;
communicate with you;
process your request and/or application;
perform research, assessment/statistical and analysis exercise;
customer relationship management procedures for example to deal with customer’s feedback; or
comply with legal obligations.
and you agree and consent to Socma using and processing your Personal Data in the manner as identified in this statement.
1.2 Depending on the product or service concerned, your Personal Data may also be disclosed to:-
Socma, its related companies and those established in the futures;
Socma holding company outside Malaysia;
Socma external advisors, service providers, agents, consultants and insurers;
Socma business associates that provide related services and products in connection with Socma business; or
customer relationship management procedures for example to deal with customer’s feedback; or
courts, arbitrations, tribunals and regulatory authorities in accordance to law.
2. Safety of Personal Data
Reasonable effectors will be made to ensure that any Personal Data held by Socma is stored securely.

We require that organisations outside Socma which handle or obtain Personal Data as service providers and/or business associates of Socma under strict confidentiality undertakings or agreements to protect the confidentiality and Personal Data.
3. Your Rights of Access and Correction
3.1 Subject to any exceptions under applicable laws, you have the right to request access to or correction or rectification of your Personal Data or limit the processing of your Personal Data, or seek further information from us, and in this respect, you may:-
check whether we hold or use your Personal Data and request access to such data;
request that we correct any of your Personal Data that is inaccurate, incomplete or out-of-date; and
withdraw your Personal Data, in full or in part, your consent given previously from us.
If you wish to access to Personal Data or correction or rectification of your Personal Data, please send your request to hr@socma.com.my.
3.2 In respect of your right to access and/or correct your Personal Data, we have the right to refuse your requests to access and/or make any correction to your Personal Data for the reasons permitted under law.
4. General
4.1 Socma reserves its sole discretion to change, modify, add, amend, vary and/or remove any terms, in full or in part of this statement at any time and you should check this page periodically for changes. You acknowledge and agree that by using this website and provide your Personal Data to us, you shall be deemed to be bound by terms and conditions set forth herein.

4.2 This statement is issued both in Bahasa Malaysia and English languages. In the event of any conflict between the English and other language versions, the English version shall prevail.



KENYATAAN PRIVASI POLISI

Kenyataan ini menggariskan pematuhan Socma Trading (M) Sdn. Bhd. pada Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 Malaysia (“APDP”). Polisi ini adalah diaplikasikan dan dikeluarkan kepada semua bahagian, pekerja, anak syarikat, syarikat berkaitan, yang berkaitan dan bergabung dengan Socma Trading (M) Sdn. Bhd., yang mana berkenaan (dirujuk secara kolektif sebagai “Socma”, “kami” atau “kita”) dan segera dan/atau bakal pelanggan-pelanggan, pembekal-pembekal atau ejen-ejen atau penyedia-penyedia perkhidmatan Socma melainkan kami memaklumkan anda secara bertulis.

1. Tujuan Pengumpulan Data Peribadi
1.1 Semasa anda berurusan dengan Socma, kami boleh meminta anda membekalkan data dan maklumat anda (“Data Peribadi”) merangkumi tetapi tidak terhad kepada nama anda, industri syarikat, alamat kiriman, alamat e-mel, nombor kad pengenalan/nombor Pasport, gambar atau imej video individu, nombor telefon bimbit dan maklumat peribadi yang lain dan berkaitan dengan anda untuk tujuan-tujuan berikut:-
membekalkan notis-notis, perkhidmatan-perkhidmatan atau produk-produk atau maklumat syarikat, surat-surat berita dan promosi dan bahan-bahan pemasaran produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan kami sama ada pada masa kini atau masa depan kepada anda;
berkomunikasi dengan anda;
pemprosesan pertanyaan dan/atau permohonan anda;
melaksanakan kajian, penilaian/statistik dan amalan analisis;
prosedur-prosedur pengurusan hubungan pelangan, sebagai contohnya, berurusan dengan maklum balas pelanggan; atau
mematuhi obligasi-obligasi undang-undang.
dan anda bersetuju dan membenarkan Socma menggunakan dan memproseskan Data Peribadi anda dengan cara-cara yang telah dinyatakan dalam kenyataan ini.
1.2 Data Peribadi anda juga akan dizahirkan kepada pihak-pihak yang dinyatakan di bawah mengikut produk atau perkhidmatan yang:-
termasuk Socma, syarikat-syarikat berkaitan dengan Socma dan syarikat-syarikat Socma yang akan ditubuhkan pada masa depan;
syarikat induk Socma di luar Malaysia;
penasihat-penasihat luaran, penyedia perkhidmatan, ejen-ejen, perunding-perunding dan syarikat insurans yang berurusan dengan Socma;
rakan-rakan perniagaan Socma yang membekalkan perkhidmatanperkhidmatan dan produk-produk yang berkenaan dan berkaitan dengan perniagaan Socma; atau
mahkamah-mahkamah, timbang tara-timbang tara, tribunal-tribunal dan pihak-pihak berkuasa berkanun mengikut undang-undang.
2. Keselamatan Data Peribadi
Langkah-langkah yang munasabah akan dilaksanakan untuk menjaminkan Data Peribadi yang dikumpul oleh Socma adalah dalam simpanan yang selamat.

Kami juga mengehendaki mana-mana organisasi-organisasi luaran Socma sebagai penyedia-penyedia perkhidmatan dan/atau rakan-rakan perniagaan Socma mengendalikan dan mengumpulkan Data Peribadi dengan rahsia dan sulit atau apaapa perjanjian untuk melindungi kesulitan Data Peribadi.
3. Hak untuk Mengakses dan Meminda Data Peribadi
3.1 Tertakluk kepada apa-apa pengecualian di bawah undang-undang, anda berhak untuk mengakses atau meminda atau membetulkan Data Peribadi atau menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda, atau meminta maklumat lanjut daripada kami, berhubungan ini, anda boleh:-
menyemak sama ada kami memegang atau menggunakan Data Peribadi anda dan meminta mengakses data tersebut;
meminta kami membetulkan Data Peribadi anda yang didapati tidak tepat, tidak lengkap atau ketinggalan zaman; dan
menarik balik, dengan sepenuhnya atau sebahagiannya, kebenaran anda yang diberikan kepada kami sebelum ini.
Anda boleh membuat suatu permintaan untuk mengakses, meminda dan membetulkan Data Peribadi anda melalui hr@socma.com.my.
3.2 Kami mempunyak hak untuk menolak permintaan-permintaan anda untuk mengakses dan/atau membetulkan Data Peribadi anda dengan sebab-sebab yang dinyatakan dan tertakluk di bawah undang-undang.
4. Am
4.1 Socma berhak mengikut budi bicara mutlaknya untuk menukar, mengubah suai, menambah, meminda, dan/atau mengeluarkan mana-mana terma, dengan sepenuhnya atau sebahagian dalam kenyataan ini pada bila-bila masa dan anda harus menyemakan laman web ini dari semasa ke semasa bagi sebarang pindaan. Anda mengakui dan bersetuju dengan menggunakan laman web ini dan membekalkan Data Peribadi anda kepada kami, anda adalah tertakluk dan terikat dengan terma-terma dan peraturan-peraturan yang dinyatakan di sini.

4.2 Kenyataan ini dikeluarkan dalam kedua-dua Bahasa Malaysia dan Inggeris. Di dalam keadaan mana terdapat ketidakseragaman, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai sebagai dokumen pertama.